Gratis hemsida – Men var noga i valet

Idag är utbudet av bloggportaler och andra möjligheter att få gratis hemsida stor. Man kan välja mellan de enklaste bloggarna eller skapa en mer professionell hemsida. En del modeller ger gratis provperiod och kostar sedan en viss summa per månad medan andra har mindre funktioner för de som inte vill betala något.

Utifrån layout och annat finns det mycket att tänka på i val av portal eller domän. Men hur är det med SEO? Måste man även tänka sig för gällande det?

Generellt kan sägas att det är bättre ur SEO-perspektiv att ha ett eget domännamn. Istället för mindomän.n.nu så kan bör man sikta på mindomän.nu.  Ett flertal av de sidor som erbjuder billiga lösningar för hemsidor (med mallar och enkla inställningar) ger möjligheten att koppla sin egen domän. Det är en stor fördel. På så vis får man tillgång till de enkla publiceringsverktygen men sidan får ändå en adress som är mindomän.nu.

Det andra man kan titta på hur mycket man kan förändra det som påverkar rankingen. På enkla bloggportaler blir exempelvis urlen onödigt lång och full med siffror. Ett exempel kan ses på en url tagen från bloggplatsen.se http://xtrapengar.bloggplatsen.se/2014/09/10/10803417-en-ny-blogg/

Det är självklart inte bara url som är viktigt utan titel, description och att kunna sätta ALT-texter på bilderna. Klassisk SEO med andra ord. Här skiljer sig möjligheterna väldigt mycket åt.

Ett alternativ är att skapa en professionell hemsida via N.nu. Det kostar en slant per månad så gratis är det inte längre. Men enligt många ett av de bästa sätten att skapa en hemsida på ett enkelt sätt utan att tumma på kvalitén. Många företag och organisationer väljer denna väg att gå eftersom funktion, estetik och SEO går hand i hand.

David Författare