Att skaffa sig länkar

Ett stort steg inom SEO handlar om att skaffa länkar till sin webbplats. Länkar som talar om för Google vad sidan handlar om men även som talar om att sidan är värd att besökas. En del tar den korta vägen och köper länkar men för de som inte vill lägga ner stora summor på detta finns andra möjligheter.

Byta länkar som länkvän

Det finns många bloggar som erbjuder länkbyten till höger och vänster. Som ett exempel kan nämnas denna undersida på Ahlen.me. I detta fall har ägaren av webbsidan en ren länkbytarsida där man kan få sin länk om man i sin tur länkar tillbaka från någon av sina egna sidor. Att byta länkar på detta vis är inte optimalt om man vill åka uppåt på Serpen.  Sidor med många utlänkar på ger helt enkelt inte speciellt mycket kraft. Sedan ska tilläggas att relevansen också blir rätt svag när inte länken ligger i en längre text.

MEN….det finns ett men. Någonstans måste man börja. Någonstans ska man få sin första länk från och dessutom ska man försöka tänka som Mr G. Det ska vara naturligt. Att då blanda upp sin länkprofil med några länkvänner kanske inte är helt dumt.

Byta blogginlägg

Ett mer populärt sätt är att byta blogginlägg med varandra.  Jag skriver ett blogginlägg och lägger en länk i som du publicerar på din blogg och vice versa. Fördelen är att man kan skriva om vad man vill och då även har möjligheten att puscha lite extra för sin sida – om det är besökare man vill ha.

Artikelkataloger

Artikelkataloger är sidor som man gratis kan publicera artiklar (texter) på. Varje artikel får ha 1-3 utlänkar. Klarar man bara av att skriva en hyfsat intressant faktabaserad artikel så kan man ladda upp den på en sådan sida för att gratis får relativt starka länkar. Fördelen med dessa kataloger är att man inte måste ge tillbakalänk samt att länken ligger i text och därmed är mer relevant.

Den som inte känner att man klarar av att skriva en egen artikel kan även anlita företag som är specialiserade på att skriva artiklar för artikelkataloger. Kostnaden hamnar då ofta kring 150-200kr för artiklar på ca 300-400 ord.

David Författare